Gratis verzending in Europa vanaf 95€

Grandes novidades: Val Pottery goes Portugal!

Val Pottery slaat de vleugels uit. Direção Portugal! Heel blij (en ook fier) wil ik het nieuws melden dat we nauw gaan samenwerken met een ambachtelijke Portugese keramiekfabriek. Een grote stap vooruit in het nog jonge verhaal van Val Pottery. Het bedenken van de designs blijf ik uiteraard zelf doen, de realisatie van de handgemaakte ontwerpen wordt voor een deel overgenomen. Meteen wil ik ook van de gelegenheid gebruikmaken om iedereen die in mij gelooft en er vanaf het begin bij was, te bedanken voor de steun.

Lees mee hoe het eerste anderhalf jaar pottenbakken verliep en hoe de samenwerking met Portugal tot stand kwam...

Where it all began

Even terug naar het begin. 5 september 2016. “Laten we een lesje pottenbakken beginnen”, dacht ik bij mezelf. Gepassioneerd door decoratie, interieur en vooral keramiek, ging ik aan de slag bij een sympathieke pottenbakster uit de streek. Ze leerde me letterlijk de kneepjes van het vak. Ik voelde dat ik snel progressie maakte en na een 10-tal lessen ging ik zelf aan de slag.

Met een tweedehands draaitafel en keramiekoven die ik in Nederland ging halen, begon ik mijn eigen creaties te ontwerpen voor vrienden en familie. Ik genoot er echt van om ermee bezig te zijn. Elke avond zocht ik naar leuke ontwerpen en experimenteerde ik met vormen en kleuren. Ik besloot een eigen merk te starten. Niet veel later was Val Pottery geboren.

Eerste grote referentie stemt tot nadenken

De maanden nadien vlogen voorbij. Draaien, draaien en nog eens draaien. In zoverre dat de garage en de living propvol stonden met pas gevormde keramische stukken die een plaatsje zochten om te drogen. Ook de tweede keramiekoven draaide dag en nacht op volle toeren. De combinatie van unieke designs en handwerk leek aan te slaan.

De bal ging nog wat meer rollen toen ik via Instagram gecontacteerd werd door Benoit & Bernard Dewitte uit Zingem. Ik mocht een paar ontwerpen maken voor een sterrenrestaurant!! Hoe zot is dat??

Ik merkte evenwel dat het heel moeilijk zou worden om alles alleen te blijven doen. Wat als er nog een paar zo’n aanvragen binnenkomen? Het blijft tenslotte handwerk. Elk keramisch stuk wordt met de grootste zorg ontworpen. Ook de hoge elektriciteitskosten van de ovens deden me nadenken. Als ik de kans kreeg om een groot aantal stukken te maken voor een winkel of restaurant, kon ik 2 maand lang geen enkel ander order aanvaarden. Dat mocht ik niet laten gebeuren. Na wekenlang zoeken, bellen, mailen en Skypen kwam ik dankzij vrienden in Portugal terecht. En dat voelde meteen goed.

“Boa tarde Antonio!”

Ik herinner me nog het eerste contact met Antonio alsof het gisteren was. Er was geen leven te bespeuren toen ik de hobbelige weg met de wagen opreed. Tot plots een roestige, ijzeren poort van een oude hangar opende. Een kleine, charmante Portugees (of moet ik zeggen artiest?) kwam met een brede glimlach op ons afgestapt. Dit móést hem zijn. “Boa tarde, Antonio!”, zei ik spontaan. Zowat de enige Portugese woorden die ik ingestudeerd had.

Achter de schuifdeur trof ik een waar keramiekparadijs aan. Vier mannen en een iets oudere dame waren er vlijtig aan het werk. Het gonsde er van de bedrijvigheid. Overal potjes, tassen, borden, kommen, schalen, vazen en zelfs keramische kippen. In honderden vormen en kleuren. Prachtig vond ik het. Ik kon mijn enthousiasme niet bedwingen en gaf Antonio spontaan een knuffel.

Hij nam me mee door de verschillende zalen en gaf -in gebrekking Engels- uitleg bij alle fasen van het productieproces. Elk stuk wordt er handgemaakt. Er wordt geen enkele machine gebruikt om de stukken te ontwerpen (tenzij de oven zelf natuurlijk). Dat is iets wat ik met Val Pottery absoluut wilde behouden. Geen machinaal bandwerk, maar échte handgemaakte keramiek. Het klikte meteen met Antonio en na enkele dagen overleggen en brainstormen kwamen we tot de conclusie dat we iets voor elkaar konden betekenen.

Goesting, eenvoud, nonchalance

De praktische kant van de zaak heb ik achteraf gezien misschien wat onderschat. Het heen-en-weer verzenden van stalen, het nabootsen van mijn modellen en ontwerpen en -vooral- de exacte waarden van Val Pottery overbrengen. Ik besefte dat het voor beide partijen een grote uitdaging is en dat het tijd zou vragen. Maar gaandeweg kon ik Antonio en zijn kompanen overtuigen van mijn verhaal en stijl (vormen, kleuren, afwerking, …). Ik wou koste wat kost mijn eigen waarden behouden: goesting, eenvoud en nonchalance. Vol enthousiasme en met zijn onmiskenbare talent vond hij zich terug in het Val Pottery gegeven.

Benieuwd naar de toekomst

Ik geef mijn keramiekverhaal natúúrlijk niet volledig uit handen. Ik voel gewoon dat het een noodzakelijke stap is om te kunnen blijven groeien. Zelf blijf ik mijn keramiek nog steeds ontwerpen, draaien, glazuren en bakken. Maar dankzij deze mensen kan ik met Val Pottery een even of een nog mooier verhaal verderzetten.

Stay tuned!

Vragen? Je kunt me steeds bereiken via info@valpottery.be of op het nummer +32 474 23 74 24