Free shipping in Europe on orders from 95€

The perfect dinner? Tips & tricks

Wat is er leuker dan een losse aperitief of gezellig samen eten met vrienden? Uit eten gaan is natuurlijk erg plezant, maar wie - zoals mij - kan genieten van het organiseren van een drink of etentje, haalt zeker inspiratie uit deze tips.

Zomaar? Natuurlijk!

Waarom nodig je uit? Wie ga je uitnodigen? En dan nog het moeilijkste: wat wil je klaarmaken? Dat hangt allemaal af van de gelegenheid natuurlijk. Of misschien is het gewoon zomaar. Omdat je goesting hebt om samen wat bij te praten. Ik hou zelf het meest van dit soort ‘informele’ etentjes. Op een onverwacht moment of gepland, dat maakt niet zo veel uit.

Tafelschikking: wees origineel

Ik ontvang mijn vrienden graag in een gemoedelijke setting. De tafel dek ik op voorhand, ik steek een paar kaarsen aan en leg een leuk muziekje op.

Mijn idee: maak het niet te ingewikkeld. Goede vrienden hoef je niet als de koning te ontvangen. Laat al dat formele gedoe maar achterwege ;) Toch vind ik het zelf nooit plezant wanneer ik ergens wordt ontvangen en alles nog moet gebeuren. Dan wil je automatisch een handje helpen en duurt het even eer je gezellig kan bijpraten. Zorg dat er toch al een en ander voorbereid is. Denk aan leuke glazen, kaarsen, aangepast bestek, een bloemetje, decoratie en (uiteraard) mooi servies.

Wil je voor dat tikkeltje meer gaan? Zoek dan eens naar leuke details op Pinterest. Je vindt er ontelbaar veel ideeën voor een gezellige tafelschikking. Niet te vergeten: check the toilet. You never know!

Even voorbereiden is belangrijk

Een van de belangrijkste aspecten bij een etentje vind ik persoonlijk dat ik de hele avond bij mijn vrienden kan vertoeven. De hele avond in de keuken verdwijnen (zoals vaak gebeurt in het televisieprogramma ‘Komen Eten’) is echt niet gezellig. Dat is voor mij niet de bedoeling van een etentje.

Daarom probeer ik zo veel mogelijk mijn gerechten klaar te maken op voorhand. Denk aan ovenschotels, stoofpotjes of héél veel soorten hapjes die je op voorhand kunt prepareren. Zo maak je van jouw keuken geen slagveld en kan je gezellig bijpraten en meegenieten van het aperitief.

Mix & match

Hoe kon ik het vergeten: het aperitief! Eigenlijk staat er bij ons altijd iets koel. Ik vind het belangrijk om op elk moment (bij onverwachts bezoek bijvoorbeeld) iets aan mijn gasten te kunnen aanbieden. Naast een glaasje cava, champagne, wijn of bier zijn er andere leuke alternatieven die je zeker eens moet uitproberen. Google eens naar verfrissende combinaties of experimenteer gewoon met ingrediënten die je lekker vindt. Mijn favoriet? Gin en limoen als basis, de rest laat ik aan jouw verbeelding over.

Hip hip hoera… hapjes!

Geen aperitief zonder hapjes natuurlijk. Ga op zoek naar een nieuwe combinatie of zet wat klassiekers op tafel.

Een paar van mijn favourites:

  • Witloof met camembert. Laat de camembert in zijn geheel ongeveer 20 minuten smelten in de oven op 180°C.
  • Vijgen met spek. Wikkel de vijgen in een lapje spek en stop in de oven tot ze mooi bruin zijn
  • Humus met crackers
  • Tapenade van rode biet en feta
  • Dip van zongedroogde tomaten, pijnboompitten en parmezaanschilfers
  • Stukjes paté (met mosterd)
  • Tartaar van zalm. Snij de rauwe zalm in kleine stukjes, voeg bieslook, peper, grof zout en limoensap toe en werk af met zure room, avocado en lompviseitjes
  • Rundscarpaccio met truffelolie, parmezaanschilfers, rucola en pijnboompitjes
  • Oud brugge kaasjes (jummie)

Samen eten met vrienden is altijd gezellig. Zoek het daarbij niet altijd te ver. Het mag soms al eens ‘simpel’ zijn.